Pipo tütünü gerek karakteristikleri gerekse kesimleri gerekse işlenmeleri açısından farklılıklar göstermektedir. Cut, Flake, Medalion, Twist gibi çeşitli tütünler bulunmaktadır. Tütün Dünyası da kendi içinde aslında kocaman bir dünya. Pipo tütünü kesimleri ile ilgili yazıları buradan okuyabilirsiniz. Genelde kullanılan Cut ve Flake (kesilmiş ya da basma) tütünlerdir. Kullanacağınız tütüne göre çeşitli doldurma stilleri mevcuttur. Fakat her ne olursa olsun temel doldurma ve yakma işlemleri hemen hemen aynıdır.
Hep söylediğimiz gibi pipo tütünü pipoya gevşek doldurulursa hızlı yanarak piponun aşırı ısınmasına ve belkide yanmasına, dil yanmasına gibi olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir. Fazla sıkı doldurmak ise ateşin ve havanın çok fazla sirküle edilememesi sebebi ile tütünün hepsini içememe dolayısı ile çok kuvvetli nefesler çekmeye sebebiyet verir. Bu aşamada en çok yardımcı olacak aksesuarımız pipo kaşıklarıdır. Pipo kaşığını hem doldurma işlemi sırasında hem de içme sırasında havada kalan ateşi tütüne bastırmak amaçlı kullanırız.
Doluma geçmeden önce ki bir önemli konuda tütünün nemidir. Pipo tütünü ne çok fazla nemli ne de çok fazla kuru kalmalıdır. Bunu nasıl anlarız ? Baş ve işaret parmaklarınız arasına alacağınız bir parça tütünü bastırın. Eğer tütün birbirinden ayrılmadan önce 1-2 saniye kadar yapışık kalıyor sonra açılmaya başlıyorsa tütün nemi iyidir anlamına gelir. Ancak hiç ayrılmıyorsa ya da daha geç bir sürede açılmaya başlıyorsa bu tütünün çok nemli olduğunu gösterir. Aynı şekilde parmaklarımızı açtığımızda tütün hemen ayrılıp dağılıyorsa bu da tütünümüz çok kuru demektir. Yaş tütün yanmayacağı için çok sıkı dolumda olduğu gibi çok kuvvetli nefes ve sık sık sönme anlamına gelir. Çok kuru tütün ise yine çok hızlı yanacağından etkileri seyrek dolumda olduğu gibi olacaktır. Nemli ve yaş tütünü açarak kurutabiliriz. Kuru tütünü ise çeşitli yöntemlerle nemlendirebiliriz. Nemlendirme ile ilgili ufak bir video hazırlamayı planlıyorum bir aksilik olmazsa yakın bir zamanda bu videoyu da yayına atarım.
Gerekli noktalara dikkat çektiğimize göre gelelim pipoyu nasıl dolduracağımıza. Bu konuyu tek tek yazarak anlatmak yerine sizlere uygun gördüğümüz çeşitli metotların videolarını yayınlamak açıkcası daha kolayıma geliyor. 🙂 İlk başladığım zaman böyle bir video için yanıp tutuştuğumu hatırlıyorum da… Umarım kendi dolum videolarımı da hazırlayabilirim.
TEMEL DOLDURMA
AIRPOCKET
ANTIGRAVITY
FLAKE TÜTÜN ROLL & STUFF
RUBBING OUT
FRANK DOLDURMA STİLİ 1/3
FRANK DOLDURMA STİLİ 2/3
FRANK DOLDURMA STİLİ 3/3
FLAKE TÜTÜN FOLD & STUFF
FLAKE TÜTÜN CUBE CUT